top of page

Blog

סיעור מוחות במפת חשיבה



אחד הדברים האהובים עליי בניהול היה לשאול את הצוות שלי מה הוא חושב. לדינמיקה של חשיבה משותפת אין תחליף! אחת הייתה מעלה רעיון ומיד לאחרת הייתה עולה אסוציאציה ורעיון חדש וכך זה היה מתגלגל עד שהיו עולים דברים מופלאים שאף אחת לא חשבה עליהם זה קודם.

התקופה הזו של הקורונה מאלצת הרבה עסקים קטנים וגדולים לחשוב על עצמם מחדש, ואחד הכלים הטובים לזה הוא סיעור מוחות.  בחרתי לשתף אתכם בשתי דרכים בהן ניתן להשתמש במפת חשיבה לטובת סיעור מוחות יצירתי ומפרה. דרך אחת – עבודה משותפת מההתחלה

במידה והצוות שלכם מאופיין בשיתוף פעולה, באווירה של הערכה הדדית ובפתיחות אני ממליצה על הדרך הזו שכן האנרגיה של החשיבה המשותפת הולכת ומתעצמת ככל שהרעיונות עולים לאוויר. במידה והדינמיקה בצוות היא יותר סגורה ויש אנשים דומיננטיים ואחרים שפחות נוטים להביע את דעתם, אני ממליצה על הדרך השנייה. דרך המאפשרת לכל אחד להביע את דעתו.

ואלו השלבים: 1. כתיבת הנושא – קחו דף חלק גדול או לוח לבן גדול וציירו במרכז תמונה מלאת השראה המייצגת את הנושא. המטרה של תמונה כזו היא לפתוח את עולם הדמיון והאסוציאציות ולאפשר לרעיונות לעלות. במידה ואתם מתקשים לצייר אתם יכולים לכתוב את הנושא בבהירות במרכז הדף.


2. העלאת רעיונות – התחילו לעלות רעיונות ולרשום אותם על הדף. רשמו אותם בענפים מרכזיים ובתתי ענפים. קחו לתרגיל הזה 15 דקות. הזמן הזה יאפשר למוח להשתחרר מסכמות מוכרות ויעודד את המשתתפים לעלות גם רעיונות מוזרים ופחות מוכרים. חשוב: * אל תשפטו שום רעיון. * אם עולה רעיון שנראה לא רלוונטי הכניסו אותו לענף מישני כשהענף המרכזי הוא ללא כותרת, והמשיכו לעשות את זה

לכל רעיון לא רלוונטי ולבסוף המוח ייתן לזה משמעות. * חשוב לרשום מילה על כל ענף כדי לאפשר יותר חופש לעוד אסוציאציות.


3. הפסקה – קחו הפסקה של 20 דקות. המוח עובד טוב יותר כשיש לו הזדמנויות לנוח. ההפסקות מאפשרות אינטגרציה בין רעיונות שעלו לבין רעיונות חדשים.


4. חפשו נושאים שחוזרים על עצמם – אחרי ההפסקה הסתכלו ב"מבט על" על המפה וחפשו רעיונות שחוזרים על עצמם. במידה ותמצאו כאלה סמנו אותם בתבנית או מרקו אותם. רעיונות אלה בסוף יוכלו לפתוח ענף מרכזי חדש או אפילו מפת חשיבה חדשה.


5. עריכה סופית – הסתכלו על המפה שנבנתה ערכו בה תזוזות ושינויים עד אשר תיווצר מפת חשיבה ענפה ומספקת על הנושא אותו פתחתם.


דרך שנייה – עבודה אישית וקבוצתית


דרך זו כוללת את השלבים הבאים:


1. מידע – הגדירו את הנושא ואת מטרותיו בבהירות ובתמציתיות ותנו את כל המידע שיכול להיות רלוונטי לדיון. 2. עבודה אישית – כל משתתף ימלא את מפת החשיבה האישית שלו על הנושא וייקח לזה חצי שעה. 3. עבודה ציוותית – חלקו את חברי הקבוצה לצוותים של 2-3 אנשים תלוי בגודל הקבוצה ואפשרו להם ליצור מפת חשיבה משותפת.


התהליך: – כל אחד מחברי הקבוצה משתף במפת החשיבה שלו ויחד יוצרים מפת חשיבה משותפת של כל הרעיונות שעלו. בתהליך זה יש מקום לכל רעיון שעולה וכן לכל אסוציאציה נוספת שעולה מחבר קבוצה אחר.


4. עבודה משותפת של כולם – נציג מכל צוות מציג את מפת החשיבה הציוותית ונציג אחר  מצייר את מפת החשיבה הכללית של כל הצוותים.


השיטות המסורתיות של סעור מוחות לרוב נוטות להיות ורבליות ואנליטיות המביאות לידי ביטוי רק מעט מהיכולת המחשבתית שלנו. תהליך כזה של סיעור מוחות דרך מפת חשיבה מאפשר זרימת אסוציאציות ורעיונות טיבעית ויצירתית המעצימה את התוצאה המתבקשת.


שיהיה בהצלחה, מירית


פוסטים קשורים

הצג הכול
bottom of page